Fremmed i mit hjemland

For næsten 10 år siden scrollede jeg igennem Facebook og faldt over en fyr, mine veninder havde nævnt for mig flere gange. Özcan Ajrulovski. En fyr, der skrev gode digte. Vi blev Facebook-venner og jeg fulgte med i hans skriv over årene, både det politiske, det poetiske og alt ind imellem. I 2017 udgav han sin officielle anmelderroste digtsamling, Jeg vågner op som fremmed. Her kan du læse hvad jeg synes om den.

TEMA
Tematikken fremmedhed er den naturlige paraply af de 44 digte i digtsamlingen, og herunder finder vi konflikter inden for identitet, kultur, religion, kriminalitet, krig og kærlighed. Med udgangspunkt i livet som fremmed, og de forskellige aspekter af livet denne identitetsfølelse påvirker, belyser han de mange facetter man som dansker med anden etnisk baggrund (eller indvandrer, udlænding, nydansker) har, og de mure man løber ind i, når det gælder balancegangen mellem hjemland og fædreland.

JEG VÅGNER OP SOM FREMMED

Özcan tager dig i hånden i det første digt og introducerer dig til sin morfars rejse som gæstearbejder frem til årene efter hvor han fødes, vokser op, bliver dannet og uddannet som barn af Danmark. På baggrund af sine rødder er han en naturlig del af det etniske minoritetssamfund, og på baggrund af dette, isoleret fra det danske majoritetssamfund til trods for sin overpræsteren og succeser inden for uddannelse, arbejde, politisk og socialt bidrag mm.

I digtet LILLE SPEJL PÅ VÆGGEN DER(s. 18) fremhæver han frustrationen ved, at være betragtet som noget helt andet end hvad man faktisk er. At stemples. At påduttes værdier og karakteristika, der ikke kunne være fjernere fra ens egentlige jeg. Samtidig gentager han sit budskab om han er helt almindelig, ligesom alle andre og altså ikke en usædvanlig person inden for “de brune” danskere. Og når vi laver fejl, beskriver Özcan smukt i SORT GÆLD(s. 29), at “hvis jeg begår en fejl, opstår der gæld hos de andre der ligner mig”.

Det kan jeg virkelig nikke genkendende til. Jeg har ikke tal på hvor mange “hvor taler du flot dansk!” jeg har fået, og “jeg mener jo ikke dig, Hana!” efter deres intensive fremmed-bashing. Eller på hvor mange gange, vi til frokostpausen på arbejdet har diskuteret nyheder med noget terrorrelateret, og alle kigger på mig og venter på en forsvarstale. Hvilke konsekvenser har dette for mennesker? De ender med at sidde fast “… mellem den jeg er og de fordomme der er om mig”, som Özcan beskriver i JEG SIDDER FAST(s. 30).

Det er svært at forlade buret
jeg bliver sat i
fordi tremmerne har fordomme
der ikke vil sætte mig fri

JEG GIVER SLIP HVIS DU GIVER SLIP(s. 16)

Køb Jeg vågner op som fremmed på SAXO HER

SMUK STORYTELLING


Jeg bruger normalt post-its istedet for at skrive i margin i bøger, og på samtlige af mine post-its har jeg skrevet “smuk storytelling“. Hvis du ligesom mig elsker storytelling som metode, vil du elske denne digtsamling! Med digte som ANNA OG SANA(s. 34), FRA DIAMANT TIL STØV(s. 38), SIDSTE GANG(s. 56), FALDNE STJERNER(s. 73), NÅR TÅRER FALDER FOR EVIGT(s. 80-85), er du garanteret at fælde en tåre eller to. Jeg gjorde i hvert fald.

[…]
Han ringede straks til sin kone
for at fortælle at han var landet
vagterne begyndte at omringe ham
som var han en dråbe i vandet
han rystede i stemmen og sagde
“husk jeg elsker dig, giv et kys fra mig, til vores søn”
Så lagde han røret på
gik ned på knæ og begyndte at bede en bøn
Hans kone
nåede aldrig at besvare hans ord
deres barn måtte ikke blive efterladt
alene med en mor
Hun håbede stærkt på
at han en dag ville komme hjem
men hendes tårer faldt for evigt
fordi hun aldrig hørte fra ham igen

NÅR TÅRER FALDER FOR EVIGT 2(s. 83)

Køb Jeg vågner op som fremmed på SAXO HER

GLORIFICEREDE PATRONER

Særligt under sektionen TRYGHEDENS PATRONER har jeg noteret hvor finurligt digtene tematisk rummer kriminalitet og identitetskonflikterne heri. Med symbolske paralleller mellem patroner og mennesker, særligt i digtet JEG GIVER DIG TRYGHED(s. 52), kunne jeg ikke undgå at tænke på USA, high school shootings og alle de konflikter, der præger landet. Jeg kan ikke undgå at blive påvirket og fælde nogle tårer til SIDSTE GANG, og tænke på hvordan man som mor vil have det med sådan en skæbne for sin søn. Jeg anbefaler derfor stærkt at især digtene i denne sektion oversættes til engelsk.

Køb Jeg vågner op som fremmed på SAXO HER

VREDEN OVER DISKRIMINATION

I sektionen HÆVNENS TØRST kunne jeg nikke genkendende til det meste. Det er nemlig den trivielle hverdagsdiskrimination man som person med anden etnisk baggrund end dansk oplever, og de følelser, det vækker i én. Specifikt følelsen vrede. Kæft, hvor bliver man frustreret, når man står for skud ikke bare af sine medborgere, men af de mest anerkendte og tillidsfulde nationale medier. Dette har så alvorlige konsekvenser for dem, der tales om, for det kan i værste tilfælde have omvendt effekt. Det kan skade integrationen i sådan en grad, at man istedet for at blive en del af systemet, tilslutter sig dem, der er imod systemet.

Jeg bliver så vred
af mediernes
fremstilling
og samfundets
fordomme
om mig
og min slags

At jeg ender
med at leve
op til det


(s. 87)

Køb Jeg vågner op som fremmed på SAXO HER

AT DANNE BRO #DetBedre

Den sidste sektion summer Özcans mantra op – at danne bro. At forstå hinanden. Acceptere hinanden. At søge viden om hinanden med intentionen om at blive klogere. Særligt KULTUR VS. RELIGION(s.114) synes jeg alle, der er under opfattelsen af, at have viden om Islam, bør læse. For den skildrer mellem hvad der er kultur og hvad der er religion. Et problem rigtig mange mennesker har verden over – ikke kun med Islam og Mellemøsten. Fremhævet finder vi særligt en vis stædighed for at bevare sin identitet, og at være en del af Danmark ikke på trods af den, men på grund af den.

[…]
Jeg er stolt af den jeg er
Jeg vil ikke tilpasse min identitet
for at passe ind
Jeg vil hellere stå udenfor
som mig selv
end at blive inviteret indenfor
som en anden

JEG ER MIG(s. 106)

ANBEFALELSESVÆRDIG

Jeg kan varmt anbefale dig at læse Özcans indsigtsfulde og rørende digtsamling om at være fremmed og søgen efter balancen mellem hjemland og fædreland. Det har været fornøjelig rørende læsning. Jeg vil påstå, at du kan spejle dig i flere af digtene, hvis du også har døjet med identitetskonflikter mellem hvem du er og hvordan samfundet skildrer du er og bør være. Sand sjælstimuli for enhver med rødder et sted og grene et andet.

Køb Jeg vågner op som fremmed på SAXO HER

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: