Diskriminationen, der ødelagde min første evaluering

Alle jer, der har eller har haft et fuldtidsarbejde, har formentlig prøvet at være til en 3-måneders evaluering. Et møde med din chef, en HR person og dig selv, hvor I sammen evaluerer på din tid på arbejdspladsen og om hvorvidt I skal fortsætte samarbejdet. Dine første tre måneder vurderes bl.a. ud fra arbejdsopgaver, arbejdsmiljø, styrker, svagheder og lign. Man får ros for hvad man gør godt, og man får rådgivning til de opgaver, man kan gøre bedre. All in all et fornuftigt formål.

Quick backstory

Ugen inden min evaluering forberedte jeg marketing materiale til en kollega, der skulle afsted på en messe. Det var virkelig sen varsel på hvornår dette materiale skulle bruges, og derfor skulle processen med design, indhold og print gå rigtig hurtigt. Det skulle igennem en grafisk designer, en oversætter og kollegaen, der skulle afsted. Det er her vigtigt at påpege, at denne kollega er min chefs søn.

Efter at have tilsendt ham mit udkast til indholdet, hørte jeg ikke fra ham, og da jeg derefter udarbejdede materialet selv og havde sendt det til tryk, spørger han (arrogant) om hvornår materialet er klar. “Det er sendt til print”, siger jeg. Og her bryder hvad der viste sig at være helvede løs. Materiale bliver sendt frem og tilbage, oversætteren(som lå syg) blev kaldt ind til hastesag, grafikeren var på stand-by i timevis, for ikke at nævne at kæmpe elementer i materialet skulle laves om, fordi min kollega “ikke helt synes om det”. SUPER ubehagelig fyr og totalt stressende situation. Vi kom dog (nogenlunde) helskindet igennem det.

SPOL FREM …

… til min 3-måneders evaluering. Det starter ud som en helt normalt struktureret evalueringssamtale som beskrevet ovenfor.

Indtil.

Jeg direkte får at vide at grunden til jeg ikke diskuterede med ham min røvhulskollega i sidste uge, var fordi at jeg som kurdisk kvinde sikkert har svært ved ikke at adlyde mænd.

Samtalen forløb sig således:

Chef: you probably have a hard time disobeying a man because of your culture.

Hana: Excuse me, what exactly is my culture?

C: you’re Kurdish and most likely not used to disobeying men.

Jeg var overvældet. Jeg var vred. Frustreret. Fornærmet. Provokeret. Flov. Såret. Klumpen i halsen voksede sig større for hvert sekund, der gik.

I forsøg på at støtte min chefs argument, kommenterer Frk. HR:

.. det jo er ligesom at du ikke kan lide at drengene tager din tallerken ved frokost

Jeg var om muligt landet i et endnu dybere chokstadie, men prøver at holde mig i ro, imens jeg forklarer hende at hverken mænd eller kvinder skal rydde op efter mig, fordi det er min egen pligt som menneske, og ikke kun kvinde. Hun grinte. Jeg brændte indvendigt.

Alt ved arbejdspladsen faldt for øjnene af mig.

FØRST NU…

… et par uger efter, har jeg kunne tale om det uden at eksplodere følelsesmæssigt – hvad end det er gråd, vrede eller fortvivlelse.

Grunden til jeg deler det her nu, er fordi jeg har brug for noget afklaring. Hvad fanden gør man i sådan en situation?

Jeg kan ikke mærke om min reaktion er overdrevet, for efter at have talt om det med enkelte venner (med anden etnisk baggrund), lader det til at være en gennemgående ting.

Nogle har givet den diskriminerende en smag af egen medicin: reageret offensivt, kritisk, spydigt + en snert af smil, så det ikke bliver for Goodfellas agtigt. Andre (ikke i min kreds, men hvad jeg har læst mig til) har gået lovgivningsvejen og sammen med fagforeningen kæmpet om en form for kompensation for diskriminationen. Til det fik jeg dog at vide at samtalen skulle lydoptages, således at man havde bevis. Det havde jeg ikke lige forventet ville være nødvendigt, men så har man lært det. Men, er det her virkeligheden i det danske erhvervsliv?

Jeg ved vitterligt ikke hvad jeg skal stille op. Skal jeg lade den ligge eller gøre noget? Hvad synes du?

One thought on “Diskriminationen, der ødelagde min første evaluering

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.